Sunday, July 30, 2006

fuh..lamanya..

Dh lama sgt aku x berblog..rindu gak nk coret apa2 kt sini..ni saja nk testing publish blog aku ja..slama ni dok surf blog kiyai n kak rose ja..blog2 member aku yang lain sama lh senasib dgn blog aku..mungkin faktor masa kot..k lh..apa2 pun, ni adalah kemunculan blog aku..pasal pa blog aku buruk sgt ar? gelap golita jo.. xpa lh..esok2 baru try carik skin baru kot..mmuacks..

Thursday, July 07, 2005

.:psmpsmpsmpsmpsmpsm:.


Brapa hari lepas aku ada gi jumpak supervisor aku en zikri abadi bin baharudin sbb nk discuss tentang psm..psm dalam erti kata yg sebenar-benarnya adalah projek sarjana muda atau maksud lain dalam loghat penang 'pikiaq sampai muntah'.. apa taknya..klau aku bukak ja buku nk buat psm..kepala aku rasa berat semacam..pastu rasa pening2 skit..ada gak rasa muak skit(mcm nk muntah)..mata lak mcm ada gam..pastu sure bleh lena dgn nyeeeenyakkkkkkk sekali..bestnya tiduq...

tajuk psm aku mcm ni: 'simulation of metal oxide varistor dynamic behavior under fast transient'.. klau nk tau apa tu metal oxide varistor ataupun MOV..aku pun xtau mnatang ni samada komponen elektrik @ komponen elektronik..benda ni adalah variable resistor (klau waktu sek men dulu perintang bleh laras).. fungsi benda alah ni ialah dia bleh 'clamp' bila jadinya surge demi keselamatan anak cucu adam kt muka bumi ni..

maksudnya, bila berlaku surge disbbkan kilat @ switching..sbg contoh kilat..bila berlaku kilat..voltage yg terhasil dlm 5000 volt..klau 5000 volt ni terjah umah hangpa.klau cat umah color putih..paling elok pun bleh tukar color putih nak gelap..klau ada MOV ni..dia bleh clamp jadik 240V..maksudnya..slamat la umah hangpa..pss.. klau 5000 volt, dia punya arus elektrik dlm 2190 ampere..klau x silap aku. 1 ampere pun dh bleh mati kot..

jadik..aku punya project adlah untuk buat satu model MOV bagi tujuan simulation, yg dpt mewakilkan keadaan MOV yg sebenar..dlm erti kata lain..klau hangpa berpeluang nk kaji tentang surge..takkan nk pi inject 5000 volt (2190 ampere) kt meter elektrik umah hangpa..aku ingat..klau thomas alva edison takpun nikola tesla hidup lagi..mau 34x dia pikiaq nk buat eksperimen tu..klau meter yg tak meletup, org yg inject voltage tu yg meletup..jadi ringkasnya..lebih baik buat satu simulation..dari nk buat eksperimen yg bahaya tu..

masalahnya skarang..xdak lagi model simulation yg dapat mewakilkan keadaan sebenar..jadi itu lah tugas aku skarang..buat model bagi tujuan simulasi..masalah kepada masalah aku skarang ialah nk daptkan data-data tentang surge, MOV dan sebagainya..tambahan kepada masalah kepada masalah aku ialah aku kena guna program simulation yng x pernah aku guna selama 23 thn aku hidup kt muka bumi allah ni..

kesimpulanya..aku kena banyak la lagi menela'ah smpai ke malam disamping berdoa dan berusaha dan bukanya dok main GAME!!

p/s: amacam farid? dh paham tentang poject aku?..klau ada member hg yg nk beta project aku..aku sedia menangkis beta'han yang bertali arus itu..

Sunday, July 03, 2005

.:lonely:.

Aku ada terbaca blog member aku..lebih kurang cengini ayat dia :' the more u study the more you know. the more you know the more u forget. the more u forget, the less u know.. so why study??Apa pendapat korg tentang statement tuh? Klau ikut akta bekalan elektrik takpun building by-laws 1994.. statement tu dah kira 96.326% tepat. buat apa penat2 study? abis masa 4-5 thn? abis duit 30-40 ribu..blum tentu bleh jadik mcm dato' prof dr rudin, blum tentu bleh jadik mcm timbalan presiden IEM dato' ir keizrul b abdullah..
Nah..nak amik jalan senang jadik pencurik..bleh masuk indeks jenayah harta benda tahun 2005- pecah rumah & curi (siang).. bleh increase dr 6550 jadik 7000 kes..baru hebat malaysia..baru islam hadari.. arrggghhhh..
Geram sesangat nih..apsal tak curik kt umah tokei kedai runcit hock soon, apsal x curik kt umah banglo yg ada 2 bijik keta merc kt depan..apsal x curik umah yg ada sign 'secure by alarm', klau bunyi alarm disconnect ler supply dia..mangkuk punya pencurik..apsal masuk umah student gak..? apsal curik barang aku?
Dlm banyak2 brg apsal amik digital camera aku? siap skali dgn memory stick aku.. antara 12 benda yg aku paling sayang.. blum lg aku sempat delete gambar masa aku gi kaks kt p.dickson..resit beli pun blum sempat ilang..
Buat camera yg aku sayangi Sony DSC P100 kaler biru+memory stick pro yg ghega bleh beli satu handset nokia warranty zitron model 6680..smoga bersemadi dgn aman dan jgn lupa kenangan manis ketika kita bersama dulu. klau rindu kt aku.. dgr lh lagu 'lonely' dr Akon..Buat pencurik yg dh masuk indeks jenayah pecah rumah waktu siang tahun 2005..nyah kau! klau kau carik aku kt padang mahsyar nanti nk pulang balik kamera aku, sure aku tak ngaku nya aku punya kamera! Susah ler ko...Adios..

Saturday, July 02, 2005

Dah lama dah..6630


Huh..dh lama dh aku tak mengupdate kt bog aku ni..nampak sgt yg aku pemalas sgt..sepanjang aku x mengupdate, dh mcm2 peristiwa yg x sempat aku memorikan dlm blog aku.. antara benda paling best aku dh beli handset nokia 6630..best gak function dia, tp memory card dia kecik ja, cuma 64mb..abis tu buleh simpan apa? satu mp3 dlm 4mb..pastu aku save zikir munajat dh dekat 25mb..takpala..janji handset aku antara yg tercanggih buat masa nie, lengkap dgn spec 3G, walaupun aku sendiri tak berkemampuan nk langgan 3G..takkan nk buat video call sorg2 kot..org gila pun takbuat mcm tu..takkan nk tgk Tv dlm phone kot, skrin pun kecik ja, takkan nk donlot mp3, themes, wallpaper..nk masuk menu gprs pun dh pikir 34x, smua tu duit beb..abis tu, apa definisi 3G bagi aku?? lantaklh, janji bleh call bebe aku, bleh msg..klau mcm tu, biaq aku beli handset zaman 2.5G..ghega pun murah..


Thursday, May 19, 2005

BoRing aa'..

Apsal boring sgt hari.. janji nk buat PSM..sampai la ni tak sentuh langsung pun..ishh..apa nk jadik ler dgn aku nih..aku bukak jer buku terus mata mcm ada gam ja..dlm 5 min sure aku leh tangkap lentok punya..siap buleh peluk bantai busuk lg.. mcm ni kira biasa la..nasib anak melayu..
Pada pendapat aku la kn..sbb2 anak melayu jadik mcm antaranya sbb pemakanan kot..nasik kandaQ, rojak(klau kt tempat aku 'pasemboQ) roti canai, nasik lemak, dan mcm2 lg..depa sentai smcm ja..pastu balik umah mata pun naik juling tengok bantai... pastu trus tiduQ.. time ni cukup best mkn lepas tiduQ..
Sbb kedua..adalah faktor sekeliling..geram sgt tengok member best punya dok main counter strike..nah..amik ko..aku pun main skali..Qalit2 sampai 5.30 pg.. setelah penat berjuang demi negara hingga titisan terakhir...last2 berehat kt camp sampai pkul 3.30 ptg..subuh jgn cerita la..time darurat..bangun pun sebaQ lapaQ..pastu geram plak xdak keja pa nk buat..smbg balik buat taik mata.. lehuQ' dgn asar ntah kemana..islam hadari kot..
Sbb2 lain bnyak lagi aku rasa..lain kali aku sambg kot..nanti abih modal plak nak tulis kt blog aku..adios.. zzzZzZZZzzzz..

Tuesday, May 17, 2005

.:assalamualaikum:.

Nie kali yg ke 2 aku cuba upload blog aku yg baru.. yg first aku buat aku sendiri dh lupa nama blog aku sbb x pernah pun update.. aku bukanya minat sgt buat blog ni.. tapi aku tgk member2 aku mcm kiyai, ciedah, yus dan rakan seperjuangan yg lain ada blog sendri mcm best plak..bleh display kenangan diaorang dlm satu medium yg bleh diarong belek' waktu boring..mcm diari gak.. tp, aku x rasa benda yg terlalu peribadi di letak kt sini.. :)
Objektif aku buat blog ni (buat masa ni la).. first skali aku nk letak kenangan aku yg best2 (pd pendapat aku la) kt sini..pastu aku nk letak apa2 yg best gak mcm gambaQ ka dan benda2 lain yg leh aku create kt blog nih, yg ke3, aku sendri pun xtau apa objektif aku yg sebenaQ nya buat blog nih.. x nak jadik mcm hangat2 taik ayam kot mcm blog aku yg first kot..